Menu

Schoon doen we toch gewoon?

30/11/2022
No Comments

Schoon doen we toch gewoon?


Afvalproblematiek is een belangrijk onderwerp en iets waar heel Nederland op dit moment mee bezig is. De gemeente Den Haag wil bewoners en bezoekers betrekken om zo samen de stad en de Haagse stranden schoon te houden. Met de campagne Schoon, doen we toch gewoon? richt de gemeente zich op de verhalen van al die mensen die bezig zijn met het schoonhouden van de stad. Niet alleen straatvegers en vuilnisophalers. Maar ook de mensen die geven om hun eigen buurt en zelf de handen uit de mouwen steken. Mensen waar we trots op kunnen zijn!

Afval ligt overal. Daarom focust de campagne zich op alle soorten afval zoals zakken en grofvuil dat naast containers wordt gezet. En op alle denkbare plekken in de stad zoals zwerfafval op het strand, in de parken, op scholen en bij winkels.

Afval in het water
Veel afval belandt helaas ook in het water. Vaak is één windvlaag al genoeg om een nieuwe lading flesjes, blikjes en verpakkingen in het water te blazen. Dieren kunnen erin stikken en daarnaast is het slecht voor de waterkwaliteit. Ook bevat veel zwerfafval plastic en dat breekt niet af in de natuur. Onder invloed van uv-straling wordt het plastic bros en brokkelt het af tot steeds weer kleinere stukjes die je uiteindelijk niet meer kan zien, microplastics.

Initiatieven voor schoon water en strand
Gelukkig zijn er veel initiatieven die zich inzetten voor een afvalvrije natuur. In deze expositie komen verschillende mensen, organisaties en initiatieven aan bod die het Haagse water, het strand en de zee schoonhouden. De opruimacties op het strand, SUPpen door de grachten van Den Haag, vissen naar zwerfafval vanaf een rondvaartboot of surfen op een board gemaakt van afval, het komt allemaal voorbij.

Plastic soep vissen

In de zomervakantie hebben we een vakantie activiteit gedaan met plastic soep vissen en in de periode september en oktober hebben wij met schoolklassen gevaren. Dit keer met middelbare scholieren en zij krijgen een schepnet en grijper van ons en zo gaan ze aan de slag. Kinderen in het algemeen zijn fanatiek en maken er een sport van om als eerste iets uit de gracht te pakken. Ze zien met eigen ogen wat er ligt en hopelijk creëren we bewustzijn van zwerfafval.

De tentoonstelling ‘Schoon, doen we toch gewoon?’

In het Atrium Den Haag richt zich op afval in het water en op het strand. Van 16 november t/m 14 december 2022 laat de gemeente Den Haag de gezichten en organisaties zien die zich dagelijks inzetten om Den Haag schoon te houden. Hiermee worden de gevolgen van afval bij een breed publiek onder de aandacht gebracht. Daarnaast creëert de tentoonstelling bewustwording en moedigt het de bezoeker aan om ook zelf in actie te komen.

Samen voor een schone stad!

Samen met de Grondstof jutters, TrashureHunt, kiteboardschool en One planet hebben we opruimacties gedaan op de Haagse grachten het strand.

schoon doen we toch gewoon
Gemeente Den Haag. Opening tentoonstelling Schoon doen we gewoon. (Den Haag 16-11-2022) Foto: Frank Jansen
Back to Top