Menu

Historische schepen in Den Haag

13/04/2024
No Comments
historische schepen

Historische schepen in Den Haag

Wie herinnert zich niet het Laakhavenfestival van 2004? De Landelijke Vereniging Behoud Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB) vierde toen haar 30-jarig jubileum.
Het werd een prachtig schouwspel van historische schepen en feestelijke wal-activiteiten. Dat gaan ze in 2024 herhalen! De LVBHB is opgericht is 1974. Ze bestaan in 2024 dus een halve eeuw. Den Haag is uitgekozen als locatie voor de formele opening van het jubileumjaar. En nog preciezer: de Dunne Bierkade wordt het ‘episch centrum’ voor deze opening. Ligplaatsen in de Laakhaven en in grachten van de Bierkade en Dunne Bierkade zelf vormen een prachtig decor voor de opening.

Geschiedenis

Tegen het einde van de vorige eeuw gingen de grachten rondom de Bierkades en de grachten in Den Haag in het algemeen teloor. Tot eind vorige eeuw bewoners en ondernemers van de Hoofts kade, Bierkade en het Groenewegje aandacht vroegen voor hun leefomgeving. Minder verkeer, meer veiligheid en een betere leefomgeving. Via diverse acties vroegen zij hier aandacht voor. O.a. door mooie grachtenfeesten en rondvaarten aan te bieden.

25 jaar later is zijn er weer voldoende activiteiten op de grachten. Samen met de gemeente is er de Avenue Culinair neergezet waar inmiddels toprestaurants en gezellige horeca zit. Jazz in de Gracht is een mooi evenement op het water en sinds 2003 zijn er ook rondvaarten mogelijk. Een rondje om het centrum in gemiddeld 1.5 uur is mogelijk. Hierdoor zijn de grachten weer een drukbezocht onderdeel van de Haagse Binnenstad geworden.

Vervaardiger Hilster, R. de – collectie Haags Gemeentearchief
Vervaardiger Marco Zwinkels


Samen vieren wij het jubilea. En waar kan dat beter dan op de Haagse Grachten. Daar waar de herwaardering van de grachten weer begon in de 20e eeuw.
Van donderdag 23 mei 12.00 uur tot maandag 27 mei zullen de Haagse grachten vol liggen met ruim 70 historische schepen!
De intocht van de schepen is op 22 en 23 mei, de uittocht op 26 en 27 mei. Circa 35 lage schepen komen te liggen aan Bierkade/Dunne Bierkade/Groenewegje. De grotere schepen aan de Cruquuiskade en Goudriaankade (Laakhaven Oost)

Historische schepen in Den Haag

Wellicht wel bij de meeste bekend, dat onze familie ook in het bezit is van een historisch bedrijfsvaartuig. De bovenste foto is van de “Antonius” een zeilende westlander vernoemt naar de opa van Jan. Je ziet Jan en zijn broers zich voorbereiden op een wedstijd met andere historische westlanders. Ik sta aan de zijlijn, alhoewel ik in die tijd, nog wel eens aan de “zwaarden” zat. Tegenwoordig is de nieuwe generatie aan de beurt die het (wedstrijd) zeilen heeft overgenomen. Het is fantastisch om te zien dat historische schepen bewaard blijven en dat de jeugd de tradities voortzetten. Kom je de Antonius bewonderen tijdens het LVBHB jubilea?

Het is natuurlijk ook heel tof om de historische bedrijfsvaartuigen vanaf het water te bekijken. Wij gaan daarom ook varen langs de historische schepen op vrijdagavond 24 mei. Wij doen dan de Dunne Bierkade aan en de Laakhaven en komen weer terug bij de Paxhaven opstapplaats.

Max 24 personen.

€ 25.00

Historische Rondvaart

Zeilende Westlander AntoniusBack to Top